Tuesday, May 17, 2011

hari ini

peace be upon you, peeps.


Belumpun tengahari lagi, sudah bermacam perkara berlaku. Perkara-perkara yang meletihkan jiwa dan raga pulak tu. Haih. Jam 7 pagi tadi ada lab. Bukan mengerjakan eksperimen pun, hanya perlu membersihkan makmal selama lebih kurang sejam. Dalam durasi waktu sejam tu, pergh. Mencabar emosi betol. 

Aku pantang betol dengan orang yang selfish dan tidak mempunyai rasa tanggungjawab. Aku pemalas, sangat. Tapi, bila berkaitan dengan perkara-perkara yang melibatkan kerjasama semua pihak, aku rasa aku tak pernah ambil mudah. Serius, aku mahu mengerti apa rasanya menjadi begitu tidak sensitif, mementingkan diri sendiri sebagaimana mereka-mereka yang berkenaan tadi. 

Sepertinya, mereka kelihatan sangat senang hati, dibandingkan dengan aku yang emosi tak tertahankan. Serius, aku mahu jadi sesenang hati begitu. Tapi, aku tidak boleh. Walhal, aku juga boleh menyertai mereka, membiarkan tanggungjawab yang diamanahkan diselesaikan oleh saki baki teman yang lain. Kenapa aku tidak boleh? Kenapa aku memilih untuk emosi? aku tak tahu. Boleh bagitahu aku, kenapa? ouh, please... do enlightened meeeeeeeee..... supaya aku boleh memahami tindakan mereka-mereka itu tadi, dan tidak merasa sesakit hati tadi. 

Kerja membersihkan makmal itu tidaklah terlalu banyak, 5 orang sudah mencukupi untuk menyelesaikannya. Apa yang aku cuba jelaskan daripada tadi adalah, tidakkah mereka mempunyai rasa, niat @ urge untuk bertanya khabar? contohnya,

"hey, is there anything that i can do?"

"do you want me to do this?"

"is everything okay here?"

"if there is no work for me to do, i think i'm going to finish my ****. is that okay with you?"

see? aku tidak mempunyai masalah jika mereka ada rasa untuk berfikir tentang tanggungjawab yang diamanahkan. Aku juga tidak akan memaksa atau mengamuk tak tentu pasal sekiranya mereka bertanya, dan menunjukkan rasa cakna barang sekelumit dua. Aku malah akan dengan senang hatinya menjawab,

"Ouh, it's okay. I can handle this. You might want to ask other students, maybe they need helps"

"oh, no, it's okay, thank you. You can count on me. yeah, you can go and finish your ****"

see? nampak tak? toleransi itu perlu. Dan toleransi itu ada hadnya. Aku teringin untuk memahami apa rasanya menjadi mereka. Serius. Sesiapa? boleh bantu?





Seterusnya, emosi aku menjadi semakin tidak stabil tatkala mendapat khabar berita dari koordinator,

"for kuliah lapangan, we have to pay 1.1 juta rupiah instead of 900k rupiah by next week."

"And, the lecturer said, the international student agency won't pay for that."

Terhenyak. ya, itulah yang aku rasa. Nampak gayanya, budjet yang sudah diisolasikan untuk pulang ke tanah air harus digunakan untuk kuliah lapangan. Untung belajar di tanah air, segala aktiviti dari pihak universiti ditanggung 100 %. Aku? heh. Semua duit poket sendiri. Aku sedih, berkecamuk. Orang lain santai, mereka mampu. Aku? heh. yes, duit JPA masih ada sisanya, cukup-cukup untuk aku hidup hingga grad insyaAllah Ogos 2012. Tapi, this is aku. Aku tidak sampai hati, ah. Entahlah. Biarlah. Posisi sekarang, aku tidak pulang. Aku masih menunggu keputusan rayuan dari mahasiswa kepada pihak agensi pelajar antarabangsa. Semoga kos untuk kuliah lapangan boleh di claim. Amiin.

Saturday, May 7, 2011

urgh!

peace be upon u..


ohoiii... aku marah betol ni.. hadoi.. meh nak cite sket meh..

kepantangan aku, bilamana tidak direspon dan tidak berbalas.. hal ini merujuk kepada perkara- perkara yang melibatkan perbualan, diskusi atau perkara yang berkaitan dengan komunikasi dua hala.

benda yang memerlukan barang seminit dua, dan tak rugi sesen pun. susah?

dan bila aku sudah pissed off, benda yang boleh settle dalam masa seminit dua boleh jadi berminit-minit, bahkan berhari-hari. menyusahkan bukan?

yaaa... tak salah respon. aku pun tak emo memasal. dalam seminit tu, tak buat apa pon, nak kentut pon memakan masa lebih dari itu. masa untuk peram, lepas dan menikmati. kan?

ok, bye.

Tuesday, May 3, 2011

oklah, kite update. (geli kan, tulah. geli jugak ni.haha)

peace be upon you.. hihihihi

ade orang marah tak update.. hohoho.. apelaa.. nak menulis, bercerita, menaip kena ada mood, ok.. sekarang sedang lapar dan tak mengantuk.. walhal  badan penat, baru balik bercuti la katakan.. muaahaha. entry bercuti, nantilah.. terlalu banyak gambar.. gemok-gemok plak tu.. huhu..

hm, last friday adalah hari terakhir midsem test.. lame kan? penat tahu.. banyak subjek, 8 to 10.. and each subject got 2,3 lecturers.. total berbelas-belas paper.. essay Qs.. sakit otak uh.. huhu.. ah, malaslah cerita tentang exam.. boring.. boring..

"nak cakap ttg ape ni? hadoi.. hmm.. kite blurr2 lah.. sebab kite dah cerita kat awak semua.. aigoo.. dan kite malas nak cerita tentang trip ke jogjakarta selama 4 hari tu.. gambar tak compile lagi.. huhuhu.."

lately kan, internet adalah sangat tidak ok. lalu, kite pon jadi emo.. line handphone pon, tidak bekerjasama.. lagilah kite emo.. sebabnye, banyak benda tergendala.. banyak misunderstanding, banyak jiwa kena pujuk lagi.. tsk.. tsk..

rindulah! <-- tetibe je kan..
yelaa.. kate connections problem.. hohoho.. rindu malaysia.. i'm having a hard time during my trip to jogjakarta.. jogja punye town adalah sangat similar dengan malaysia.. tujuan asal ke jogja adalah untuk merelease tension dan taknak rindu2, sekali bile dah sampai, dengan cuaca panasnye, dengan suasana damainye, dengan orang - orang nye.. memang similar dengan malaysia.. spoil betol.. huhu.. makanya, bila dah sampai bilik, mengagau cari lappy, nak online.. rindu dah tak tertahan kate koo... hihihi.. malangnye, server is not responding.. choiiii.. tsk.. tsk.. merana betol rasanya.. dah maghrib baru ok.. alhamdulillah la kan.. even line still macam chipsmore.. sempat la beramah mesra barang seminit dua.. =)




ouh, sempatla 7 minit beramah mesra during the trip. tibe2 line hp ok kn.. hihi.






B : best cuti? skrg kat mana?
G : ok je.. baru balik gunung berapi.. huhu.. ngah tggu lunch ni.. sehat?
B : oo.. yeke.. sehat je ni.. lepas ni pegi mane?
G : tak sure lagi.. balik teros kot, ade 1 lg tempat, tapi 50-50 nak pegi atau tak.. hihi
B : oo.. pandai-pandai jage diri ok.. hihi
G : baekk.. eit, rindu lah. rindu awk ni. sume org berpasangan ni. *gedik*
B : yerk.. ok. hahahahaha.. cari la sorang lagi kat sane. *sore cover macho*
G : serius boleh?
B : nak mengadelah tu.. huh. *tetibe emo kannn*
G : hihihi.. tak rindu ke?
B : tak.
G : serius tak? *nak emo jgk*
B : mestilah.. sy kan tegas.. hahahha
G : yerk.. taknak rindu2 dahla.
B : kenape?
G : saket rindu sorang-sorang th. huhu. obses.
B : yerk.. hahaha.. biar jela obses tu. hihihi   *geli kn? huahuahua*
G : knp plk.
B : biar la.. sy suke. lalala
G : eh, mane aci mcm tu.
B : lalalalla.. hihihi
G : ish3.. oklah, lunch dah sampai.. nnt dah sampai, i'll call u ok. bye2, tc. salam.
B : alrite2.. bye2, tc. jangan nakal-nakal. salam.

Monday, April 4, 2011

cerita - ceriti

peace be upon you..

it's raining, heavily.
lenjun lah, for sure.
i don't run.. i don't want to, actually.
there's no point of running.. i'm gonna be wet after all.
and yeah, i walked. with pale green plastic file on top of my head.
i'm in mix emotions - exams, pms, hungry.
i don't know what is wrong with me. - wanna cry but i can't. i just can't.

hm.
well, i'll be facing both killer papers tomorrow. - i know, i'm a dead duck.
i'll study. i'll read. i just hope i'm in a good condition. - syuuh.. syuuh dysmenorhea~
and i hope i don't lose my sanity.
for now, i'm not in the mood.
i miss home.
i miss you.
i seriously need to be pampered. - i lose hope for tomorrow.
i'm stressed. and i don't want to be alone. - literally.
i have friends, they are good, but still i need my hearts.
tsk.. tsk.. tsk..

"keraslah sikit, mimi."

Sunday, March 13, 2011

malam - malam.(taip subuh tadi, br boleh publish.. T.T)

peace be upon u..

tak tahu nak tulis apa.
khawatir akan melalut.
khawatir akan menyakitkan orang.
been busy lately.
ditambah dengan mood ting-tong.
=__='
tapi, ada dua perkara yang membuatkan aku agak rilek sekarang - bf dan bff.
jangan risau, bukan nak bercerita tentang bf.
bukan juga soal bff.
cukup sekadar nak menyatakan bahawa, mereka buat aku yang serabut sekarang menjadi tak berapa serabut. -- ouh, terima kaseh untuk ini, >,<


aku nak tulis ni je,

“There comes a point in life when you get tired of chasing everyone and trying to fix everything, but it’s not giving up. It’s realizing you don’t need certain people and the drama they bring.”

ini peringatan untuk diri sendiri juga.
mama selalu pesan, tapi aku selalu lupa. - pang!

dan, aku sedar tentang sesuatu malam ni,
Words can break hearts — actions shatter them.







p/s :: My back is not a voicemail, say it to my face.




Wednesday, February 16, 2011

peace be upon you..

lama sungguh tinggalkan blog ni.. -_-"
busy with loved ones di malaysia.. terasa cuti 3minggu tidak mencukupi..
tetapi, alhamdulillah.. cuti yang sangat bermakna.. hehhehe


rasanya, memang aku xde 'ong' when it comes to things related to airport, passport etc.
nak check in je, 
"sorry miss, your name is not in the system.. you are not allowed to depart."
hahahha.. mereka-mereka memang gemar membuat lawak kurang bijak macam ni..
bukan sekali, tapi setiap kali nak check in baik di indonesia mahupun di malaysia.. sama je.
kenapa?? suka sangat buat aku gelabah kan..
suka sangat announce nama aku kat airport kan..
suka sangat buat aku berlari-lari kat landasan kejar aircraft kan..
tensi i.... thu x.....
haih.. =_='

aku ni clumsy.. bila kelam kabut tu datang, aku rasa emosi..
nak marah orang.. nak nangis.. aku tak suka fly, okeh..
nak-nak fly jauh daripada loved ones.. huuuuu..
saje je nak suruh aku berdrama kat airport kan... tak suka betol.. huu..

dah, malas nak cakap soal passport etc... xbest..

well, balik malaysia is heaven..
rasa teruja, gembira semua ada - lengkap.
apa yang aku buat di malaysia???? jeng3... hahha
mula-mula, luangkan masa ngan keluarga..
then, dengan bakal keluarga..
then, dengan kawan-kawan -- around kuantan jela tapi.. sebab busy sgt. nenek kat terengganu pun xsempat jumpa.. sedih2..
then, kerja.. jadi optician tak bertauliah kat kedai abang.. huhu..
itu jela.. kawan aku kawen, tunang.. semua xsempat pergi.. maaf.. xsempat betol.. =(

bercakap tentang luangkan masa ni.. aku tak pergi jauh-jauh..
dalam negeri pahang jela.. tapi, sangat seronok! tidak terhingga..
takdela buat benda best pun.. tapi masa yang diluangkan tu best.. sgt3 best..
nak cerita lebih-lebih, xperlulah.. sensitiviti banyak pihak kena jaga.. hihihi..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
ni haa.. aku sempatla curi masa gi sini...

eh-eh... sape ni? hohohoho =P


masa yang sungguh berharga - terima kasih banyak!!! d^^b


p/s :: loved ones = semua orang yang aku sayang.
        MALaysia sangat membahagiakan.

Wednesday, January 19, 2011

pulang.

peace be upon you..

in the next approximately 80 minutes, i'll head to the airport.. 
it's time to leave..
departure at 6am..
somehow, i feel empty, yet sad.. and broken.. why?
i'm supposed to feel extremey happy, right?
MALaysia bebeh! MALaysia!! yeay..................................
so, why on earth i feel like... hmm... moonstruck? haha.. no lah.. just rasa terpuruk..
kenapalah kan..
adakah kerana chest pain few days back?.. sheesshh! jgn chest pain lg..
pls hold on.. till i'm in malaysia - at least i'm surrounded by the hearts.
my excitement,, where did it goes?
pernah rasa tiada hati? rasa tawar bukan? huhu
yeah, itulah yang dirasakan sekarang - tiada hati.





hati saya di MALaysia..
sebab itu sakit dada lately..
dada kosong..
kena pulang ke pangkuan MALaysia, baru terisi.. terisi dengan keterujaan dan kegembiraan dan kebahagiaan. kan? huhu.
yeah, baru bersemangat.. pulang! pulang!

alrite, enough.. should start packing.. tehee~ bye2 indonesia.. see ya next month..













"You're not a mistake,
 You're my happiness without you knowing it,
 With you -- I feel safe as a baby,
 You are the light, yes, you are,
 Without you knowing it."





Friday, January 14, 2011

100truths

1. Real name : mns bt mz
2. Nickname(s): mimi, sya, pilla
3. Zodiac Sign: cancer
4. Male or female: Female
5. Elementary School: SKPJ
6. High School: SMKTM
7. College: KEDAH MATRICULATION COLLEGE
8. Hair color: err..Black? hihi
9. Tall or short : Short. =_=
10. TV or XBOX : Tv
11. Sweats or Jeans: jeans
12. Phone or Camera: camera -- and i've lost it. haih.
13. Health freak: Nope. err.. slightly, maybe. ;))
14. Orange or Apple: Orange
15. Do you have a crush on someone? currently, no.
16. Eat or Drink: eat.
17. Piercings: yes
18. Pepsi or Coke: coke

HAVE YOU EVER? 
19. Been in an airplane: Yes
20. Been in a relationship: YESSSS
21. Been in a car accident: No
22. Been in prison: No

FIRSTS? 

23. First piercing: 3? can't recall.. but i think it's when i was 3.
24. First best friend: adiya
25. First award: best declamator, PLKN.. hihihi ;P
26. First crush: err.. khairul, darjah 2.. hohoho ;P
27. First word: bayi lg, so, xth.
28. First kiss : Haha................. xtahu.. my mom?

LAST?
29. Last person you talked to in person: ibu rumah sebelah - bli nasi
30. Last person you texted: mohammad akmal bin ramli.. hihi
31. Last person you watched a movie with: eh, knp xingt nih?? well, if last holiday with akmal ramli jgk. hihi
32. Last food you ate: nasi + ayam
33. Last movie you watched : the expendables - ECM
34. Last song you listened to: Nagging - IU feat Seulong 2am.
35. Last thing you bought: for me? tshirt bandung
36. Last person you hugged: hadoii.. can't recall anything when i'm stuck in here.. mom- whn in msia.

FAVOURITES?
37. Food: tomyam, soup.
38. Drink: nescaffe.. any other caffeinated beverages.
39. Skirts or dress : skirts makes me taller... hihihihihi..
40. Flower: tanjung.. wangii.. rose pon wangi..
41. Animal: cat.
42. Colours: pastels.
43. Movies: erm.. byk.
44. Subjects: everything that is medical related.

HAVE YOU EVER:
( Put an X in the brackets if yes )
45. [ X ] fell in love with someone
46. [ ] celebrated Halloween
47. [ X ] had your heart broken.
48. [ X ] went over the minutes/texts on your cell phone.
49. [ ] had someone question my sexual orientation.
50. [ X ] copy friends' answers in exam.
51. [ ] got pregnant.
52. [ ] had an abortion.
53. [ X ] did something I regret.
54. [ X ] broke a promise.
55. [ X ] hide a secret.
56. [ X ] pretended to be happy.
57. [ X ] met someone who changed your life.
58. [ ] pretended to be sick
59. [ X ] left the country.
60. [ X ] tried something you normally wouldn't try and liked it. (not in a wrong way.)
61. [ X ]cried over the silliest thing.
62. [ x ] ran a mile.
63. [ X ] went to the beach with your best friend.
64. [ ] kick someone's ass
65. [ X ] hated someone.
66. [ xpena clash lagi.. hihi ]stayed single for 2 years

RIGHT NOW
67. Eating: Nope
68. Drinking: yes
69. Listening: yes
70. Sitting/Laying: Sitting
71. Plans for today: clear the mess
72. Waiting: Subuh

YOUR FUTURE: 
73. Want kids? yes.. byk2.
74. Want to get married? yes. amiin.
75. Career: pharmacists..... ade rezeki, doctor plk..kiki
76. Lips or eyes: eyes
77. Shorter or taller: Taller
78. Romantic or spontaneous: Spontaneous is romantic.
79. Cook for wife / husband: my pleasure. responsibilty.
80. House: Malaysia. Haha
81. Hook-up or relationship : Relationship
82. Looks or personality: Personality creates the looks, rite? hihi

HAVE YOU EVER: 
83. Lost glasses/contacts: Yes
84. Stay up for 24 hours: Yes
85. Watch porns: Hahahahahahahha.. yes. curiousity. not hobby.
86. Killed somebody: not yet.. haha. never.
87. Broken someone's heart: erm.. i'm not that mean,but ... i did.. sorry bro!
88. Been in love: yes.. i've been and still in <3.
89. Cried when someone died: Yes.

DO YOU BELIEVE IN:
90. Yourself: Yes
91. Miracles: Some times
92. Love at first sight: err.. not really.
93. Heaven: Yes
94. Santa Claus: No
95. Sex on the first date: no
96. Kiss on the first date: no

TRUTHFULLY: 
97. Is there one person you want to be with right now: Yesssssss.
98. Do you know who your real friends are: Yes
99. Do you believe in God: Yes. Allah
100. Post as 100 truths? yes.













Thursday, January 13, 2011

rasa seorang aku.. dengan segala onar yang berlaku.

 


peace be upon u..


akhir-akhir ini, tak tahu kenapa, jiwa ni menjadi sangat fragile, rapuh.. homesick kah? entahlah.. yang pasti, jiwa, hati dan perasaan ini rawan terguris dan berdarah.. lembik semacam.. manja.. sensitif.. koya.. huhu.. belum pun masuk 3minggu dalam 2011, macam-macam perkara telah berlaku.. rata-rata perkara yang menyakitkan.. baik dari segi study, kawan, kekasih hati, keluarga, masyarakat setempat.. semuanya lebih kepada memberi efek sakit daripada menyenangkan..

dibuli, diambil kesempatan, dibiarkan itu adalah perkara biasa yang aku alami hari-hari.. kenapa? itu adalah takdir, gumiho.. sila salahkan diri sendiri sebab tak pandai nak handle masalah sendiri..

aku kekurangan dalam segala segi -- tinggi, kecerahan kulit, IQ, wang, penglihatan, ketebalan badan, tahap kerajinan, keupayaan mengawal emosi, etc..

mungkin sebab terlalu banyak kekurangan diri itulah yang membentuk peribadi seorang aku.. ya, aku yang suka merajuk, emo, rendah diri, demanding.. kerana apa? kerana seorang aku ini.. errr, seorang aku la kot.


tapi... di sebalik kekurangan-kekurangan yang Tuhan kurniakan pada aku, Dia tak lupa untuk anugerahkan aku ajnabi yang sayang sangat-sangat kat aku.. ya, ajnabi yang melengkapkan hidup aku, yang terima segala kekurangan yang ada pada aku.. subhanallah.

ajnabi ini pada aku adalah sempurna.. hingga aku sendiri tiada kekuatan untuk membuangnya.. dalam dunia ni, hanya keluarga dan dia yang mampu menjadikan aku sebagai seorang aku yang fragile.. hidup aku rata-rata dipengaruhi oleh mereka.. kerana apa? aku pun tidak tahu.. sayang mungkin.

ajnabi ini.. sungguh aku tak sangka.. kata-kata yang dilontarkan pada pertemuan berbulan yang lalu, dikotakan.. dikotakan hanya kerana seorang aku.. sungguh tidak disangka.. yang aku sepenting itu pada si ajnabi.. pengorbanan terbesar dari seorang ajnabi untuk aku.. jujur aku akui, ak sangat sangat sangat sangat terharu.. tapi, dalam masa yang sama juga, aku rasa seperti -- berdosa.

berdosa dan bersalah kerana pengorbanan itu melukakan pihak ketiga.. memang, memang pihak ketiga itu lagi banyak torture aku.. mentally and "physically".. tapi.. ko faham tak?? aku jenis yang tak sampai hati.. aku gembira dan sakit hati dalam masa yang sama.. maafkan aku.. aku terlalu trauma dengan kau, pihak ketiga.. aku nampak banyak perkara yang ajnabi tak nampak pada kau.. aku bingung dengan apa yang harus aku lakukan supaya ajnabi nampak apa yang aku nampak.. supaya ajnabi tidak tertipu.. dan akhirnya, aku tersangat sangat sangat sangat sangat bersyukur.. ajnabi berkorban untuk aku.. semoga ini menjadi pengajaran untuk kau, pihak ketiga.. dan pengajaran untuk aku juga - supaya lebih menjaga hati ajnabi.. dan tidak prejudis.

hai cik ajnabi.. infiniti terima kasih untuk segalanya.. i'm so touched for what u have done.. hilang buah butir bicara saya tadi.. terima kasih!!! forgive me for my lacks and for what i have done.. now i know what karma means.. i get what i give.. we both get what we give.. awak sempurna di mata saya.. yes, saya banyak complain.. tapi, jangan salah faham please.. saya tak dapat kawal diri untuk menjadi terlalu jujur dengan awak.. bukan bermakna awak tidak bagus.. complain itu adalah supaya awak lebih bagus.. saya bersyukur yang saya tidak mempunyai keberanian untuk berbohong pada awak.. terima kasih!!!

tapi.. aku hanyalah seorang aku.. dan aku harap ajnabi dan mereka-mereka tahan dengan aku.. aku sedang berusaha untuk berhijrah menjadi seorang aku yang lebih baik.. dan aku harap juga, ajnabi dan mereka-mereka berusaha untuk memahami betapa rawannya jiwa aku..

now, harusnya aku bergembira.. let bygones be bygones.. fikirkan momen-momen bahagia yang bakal aku kecapi kurang lebih seminggu lagi.. hoyeah!! chill2.. huhu. peace!




















"i heart you because you are you - and i hope you heart me because i am me, too"
 
"3rd party, you are forgiven.. cuma, aku tak yakin maaf tu masih ada atau tak kalau kau membuat onar lagi"

Wednesday, January 12, 2011

laki bini

peace be upon you..








laki bini..

macam mana ye nanti kalau saya berlaki

macam mana dia treat saya

risaulah.. risau ni

nanti, ada tak masa dia untuk saya

bayangkan.........

siang kerja dan ngopi dengan member-member..

malam buat kerja lagi, kalau dapat laki yang suka berfutsal, macam mana?

pulang ke rumah dah penat..

agak-agak kalau saya slowtalk dengan dia time da penat, reaksi die macam mana?

memang saja cari nahas la kan..

kalau benda ni berlarutan, tak ke dia cari extra wife nanti..

saya tak boleh terima..

masa untuk saya tiada, ada hati nak cari extra wife..

apa yang dia fikirkan? ada fikir tentang saya?

kalau ada anak, mungkin ini tak menjadi masalah..

tapi, kalau dah hari-hari masa untuk isteri cuma 30 minit,

saya rasa saya buat bayi tabung uji..

buat banyak-banyak.. sebab saya memang nak anak banyak-banyak untuk isi rasa sunyi..

biar agak-agak boleh form 1 team futsal ke atleast..

pastu lawan dengan team saya punya laki..

HOHOHOHO..

saya family type punya orang..

dan saya tak berapa ngam dengan orang yang abaikan keluarga dia sewenang-wenang..

saya harap saya tak dapat laki yang membiarkan saya sendiri..

bila saya dah jadi bini orang nanti..

oh, dan saya harap juga, yang laki saya nanti..

jenis orang yang senang untuk slowtalk dan bercerita-ceriti..

jenis yang ambil berat tentang saya dan anak-anak saya hari-hari..

sudah 21 tahun saya hidup dalam keluarga berpoligami.. yang harmoni..

dan dah 21 tahun saya kenal apa itu erti kasih yang harus dibahagi..

dan sebagai konklusi, saya tak mahu diri saya dipoligami.. 

keperluan kasih saya dibahagi..

ok encik suami??

harap anda mengerti..










































"sape tak sayang laki oiii"






Monday, January 10, 2011

counting days..

peace be upon you, people..



9days left.... home sweet home bebeh! ohohoho..
tapi................................... i'm not done with my passport yet.. tsk..tsk..
why???? why???? why??? tsk.. tsk..
ini adalah kecuaian sendiri.. siapa suruh tidak alert dengan persekitaran when everyone have settled their luggage, passport etc..  padan muka kan.. -- serve you right gumiho.

oh, harus buat checklist sebelum pulang ni..
  • passport - tengahari ni settlekan.
  • barang orang kirim - kain batik biella belum setlle lg.. mne nk cri nih?? adoiiii.. oh, jaket adik.. adik!!! kenape ko nak jaket same cm abang ipar ko?? adoii.. tak exclusive la mcm ni.. tapi memang that jacket dah xde kt butik.. dh usha.. kalau style lain, adela kot.. sorry adik.. besides, ak dah kering ni.. huk3.. macam mane ni.. kita tengok rezeki jela ek.. ade rezeki, adela jaket ko ye adik.. hihi.. happy birthday!!
  • berat luggage -- belom timbang, sebab barang xpack lg.. ohoho.
  • encyclopedias -- buang! haha.. xdelah.. bawak balik bwtpe.. bukan baca pon.
  • lappy -- haih. letak dalam bag pack jela.. ouh, CD dell, kne bwk blik jgk.. haih.. susah betol kalo xreti format lappy sendiri.. nak jugak orang malaysia formatkan kan.. dasar gedik manja! PANG!
  • heels -- hmm..................... xboleh! kena bawak balik.. ada 'agenda' nanti. kikiki~

dah, itu je.. hopefully, tidak delay, tiada masalah ketika check in, luggage tidak excess, paksu datang amik on time, tak tertidur pada hari untuk fly, connecting flight ke pantai timur tidak delay juga, selamat pergi dan selamat pulang.. dan semoga result maintain -- sekurang2nya.







oh ye, internet connection expired on 15th.. sobs.. ape saya nak buat nanti????? =((










 

Sunday, January 9, 2011

...........................................!!!!!!!!!!!!


"jauh hati dengan segalanya - pergi."





hukhukhuk... rasa jauh hati ni menyusahkan - sangat.
emosi macam @#$%^&* -- pergi.
kenapa jiwa fragile sangat nih -- bodoh.kurang bijak.
ah! benci.
menangis -- buruk. kurang cantik.


"when it's raining, it means i'm crying." - GUMIHO

 segalanya bermula dengan notebook yang 'hang'....... dan rosak... merosakkan segalanya.. perasaan saya juga... rasa seperti mahu buang, tapi sayang.. sayang teramat... akhirnya, sedih sendiri.... sendiri.. as always... sendiri.

 

Friday, January 7, 2011

merapu - meraban

hye, people... peace be upon you..


pernah dengar "empathy"?
people used to envision me as one. -- empathetic person.
the councellors used to call me that. =_='


tahu "empathy" tu apa?
the capacity to share the sadness or happiness of another sentient being through consciousness rather than physically. Empathy covers over a broad spectrum, ranging from feeling a concern for other people that creates a desire to help them, experiencing emotions that match another person's emotions, knowing what the other person is thinking or feeling, to blurring the line between self and etc.


cerita ringkas dia,
Empathy ni seperti ability of a person to sense others' emotions and situations -- intuition.. and the urge to help those in needs is unable to be controlled.


most experienced people told me, i have that rare quality.. tapi.. susah tahu ada ability seperti ini.. oversensitivity to the feelings of others.. that always leads to over-expressive feelings to others.. -- involuntary control. don't blame me.


i feel rather than think.. and my feelings / intuitions are 90% correct - approximately.
barangsiapa yang pernah kantoi dengan saya, dia tahu betapa precise nya intuisi saya.
barangsiapa yang pernah bersahabat dengan saya, dia tahu betapa masinnya mulut saya.


saya bersyukur ada empathy, tapi tak bermakna saya suka dan bangga dengannya.
malah, saya rasa tersiksa.. why?? sebab saya rasa hopeless.. tidak berdaya menahan rasa.. rasa yang seringkali disalahtafsirkan sebagai "EMO".. ya, "mimi emo" .. and i'm sure those yang kenal dan sedang membaca entry ini akan cakap, "alaa, ni pon tgh emo kot.haha"..


i'm one super-expressive person.. i can't lie.. and i can't stand seeing people lying.. it hurts me - like crazy.


pernah dengar "curiosity kills the cat" ?
well, i used to be the cat.. always.
as i said, i can't stand people lying, people being lied.. and i can't lie to those i love most..
dianugerahkan empathy, intuisi.. i can see those "lies"
faham tak apa yang saya rasa?
rasa being killed.. macam that cat.- whenever the revealed truth is orang yang saya sayang itu sedang ditipu @ menipu..


pernah dengar "i'm sick of you" ?
adanya empathy dan intuisi juga, membuatkan badan dan minda saya automatically menolak orang yang palsu.
palsu - jahat, berpura-pura, sick-minded.
cubalah terima macam mana sekalipun, tak kan berjaya.
hasilnya?? ya, saya sakit.. saya rawan sakit.. terutama bila emosi saya sakit.. dan bila saya tahu that person is sick-minded.. rasa seperti mahu muntah - bukan rasa shj, tapi memang muntah.. tak bohong.
wujud rupanya orang yang boleh buat orang rasa sakit dengan perilakunya. =)


janganlah rasa empathy ni mistik @ tahyul.. this is about neurological basis.. kemampuan anugerah Tuhan.


tahu tak orang "empathy" ni sangat sadis?
oleh kerana unable to control expression, it can leads to anger and distress.. and people tend to make assumptions that empathetic person ni "bekeng" , "degil" , "emotional" etc.
faham tak, involuntary control? tolonglah faham. sobs.


selalu empathetic person ni, suke marah - marah.. inilah orang panggil empathetic anger.. how? empathic anger is felt in a situation where someone else is being hurt by another person or thing. It is possible to see this form of anger as a pro-social emotion.. as i said, i can't stand people being lied @ hurt.. it'll hurt me - severely.. bila terluka, saya marah.. marah sebab kesayangan saya dilukai.


besides, empathetic person juga selalu expressive.. inilah empathetic distress..Empathic distress is feeling the perceived pain of another person, which feeling can be transformed into the empathic anger, feeling of injustice, and guilt. These emotions can be perceived as pro-social, and some say they can be seen as motives for moral behavior.. haih. penat tahu?


"empathy" tak sama dengan sympathy dan pity.
simpati ni rasa concern terhadap orang, dan rasa ingin melihat orang itu happy selalu.
pity ni rasa kasihan terhadap orang yang menghadapi kesusahan.
beza dia apa dengan empathy?? simpati dan pity hanyalah rasa.. tiada tindakan yang diambil.. empathy adalah rasa beserta tindakan @ response terhadap rasa yang timbul itu.


sebab itu empathetic person ni rare.. faham? faham kan.
empathetic person ni juga jenis yang tak kisah dengan permintaan orang.. suka tolong orang.. satu kepuasan bila dapat tolong orang.. empathetic person sangat gembira bila dapat membantu seseorang menyelesaikan masalah.. rasa nikmat yang tak terkata - orgasm.. ya, itulah rasanya.. kepuasan.. kalau boleh, jangan sekat kenikmatan itu.. tak tahu nak cakap macam mana, tapi tulah. kami memang begini. =_='


sedihlah.. sedih mengenang nasib.. bukan tidak bersyukur..
alhamdulillah dikurniakan anugerah ni..
kehebatan yang disertai kesakitan dan kepahitan.
semakin banyak kita tahu tentang sesuatu, semakin banyak fakta yang menyakitkan.. sadis.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


hahahha.. sudah-sudahlah gumiho.. poyo je kau pagi-pagi ni.. nak tacing2 pulak kan.. dahla.. banyak pulak merapu-meraban.. ni efek insomnia lah ni.. ish3..












p/s :: hai awak, terima kasih!!!! XOXO    >,<





Ouch!! terseliuh!


peace be upon u, peeps.




i don't know what is wrong with me.. i'm done with finals, but i just can't get rid of all the medical terms, mechanisms, pathophysiology, etc.. huhuhu.. adakah harus dimuntahkan semuanya baru boleh tido dengan lena?

haih.. ok now, hurm.. please, don't think that i'm trying to show off - am not okeh.. =,='

its just that these things been wandering in my head, which later will alter my pleasant dreams.. and turn it into a nightmare.. hukhuk.. pernah mimpi sedang sit exam?? ya, itulah yang terjadi sekarang.. penat!

-
-
-
-
psst!! kalau mimpi kawen, xpe jgk kn.. tehee~ PANGG!!

-
-
-
-
-
-

alright, alright.. serious mimi.. just now, a friend of mine had a sprained ankle - rajin sgt berfutsal kan.. haissh. well, i'm worried lah, tapi haha.. no way i'm gonna tell him, "hey, org risau ni.. mkn ubt! mkn ubt!".. haha.. why?? saya brutal, dan dia macho okeh.. macam gedik je nak worry much.. but then, he said that a sprained ankle is normal for him.. there's nothing to worry much.. yelah.. nasib baik minor, kalau tak,  tempang seumur hidup.. ko nak z?..hihi.. dah-dah.. jom kita terjah tentang terseliuh jom!


terseliuh? sprained ankle? ape tu??(ok, seriously rasa poyo skrg)

A sprained ankle or twisted ankle as it is sometimes known, is a common cause of ankle pain. A sprain is stretching and or tearing of ligaments (you sprain a ligament and strain a muscle). The most common is an inversion sprain (or lateral ligament sprain) where the ankle turns over so the sole of the foot faces inwards, damaging the ligaments on the outside of the ankle.




terseliuh adalah bahaya weih... why???
sebab damage of ligaments can leads to damage to tendons, bone and other joint tissues -- which is why it is important to get a professional to diagnose your ankle sprain -- precautions, bukan memanjakan diri okeh.

woh, bahaya!! pastu??
If possible an X-ray should be used, as small fractures or avulsion fractures are not uncommon. Severely sprained ankles, where there are complete ruptures of the anterior talofibular, calcaneofibular and posterior talofibular ligaments, result in dislocation of the ankle joint which are often associated with a fracture. <---- fracture!!! fracture z!! sila la hati-hati sket lain kali.. ish.




macam melampau kan nak x-ray bagai kalau kaki xlebam pun, just rse sakit bila nak berjalan.. so, nak buat macam mana?? treatment yang simple2 je - malaslah nak jumpa doctor...

ok, sila amalkan RICE.. haha. RICE tu ape plak?? -->(Rest, Ice, Compression, Elevation

ni selalunya orang buat untuk emergency case.

  • R is for rest. It is important to rest the injury to reduce pain and prevent further damage. Many therapists advocate partial weight bearing as soon as pain will allow. This is thought to accelerate rehabilitation.. jangan mengada nak sambung main, bukan boleh scores gol pun dengan keadaan macam ni.. lagipun, ko berada di posisi pertahanan, bukan striker.. haha. okok, no offense, z. tehee~
  • I is for ICE or cold therapy. Applying ice and compression can ease the pain, reduce swelling, reduce bleeding (initially) and encourage blood flow (when used later). Apply an ice pack or similar immediately following injury for 15 minutes. Repeat this every 2 hours. (yang ni common kan, semua orang tahu buat..hihi)
letak ais dlm ni, ye.. poyo je, padahal sume org dh tahu. pfft!

  • C is for compression - This reduces bleeding and helps reduce swelling. A Lousiana wrap bandaging technique is excellent for providing support and compression to a recently injured ankle. yang korang duk balut-balut sprained ankle tu la Lousiana wrap sebenarnya.

  • E is for Elevation - Uses gravity to reduce bleeding and swelling by allowing fluids to flow away from the site of injury. So put your feet up and get someone else to wait on you! kan terseliuh tu block salur darah, sebab tu penting untuk tinggikan posisi kaki.. nanti takdelah darah menyerbu ke tempat terseliuh tu dan worsen it.. =)


alololo.. sweetnye.. haha.. macam nilah ye.. tinggikan kaki sket..

kalau sports injury specialist kat tempat kejadian, dia buat ape??

  • A sports injury specialist will undertake a thorough assessment of the injury so time is not wasted treating the wrong condition.. yelah, kang ada jugak yang mengada urut sendiri, jangan! bahaya!
  • A doctor may prescribe anti-inflammatory medication (e.g. ibuprofen, paracetamol) to help with pain and swelling. -- sakit apa pun bagi ibuprofen, panadol. haha. standard lah tu.. murah dan senang untuk didapati. oh ye!! jangan makan ibuprofen/aspirin kalau anda sedang flu!! boleh leads to death sebab dia akan enhance flu itu.. kalau paracetamol, takpe.
ibuprofen/aspirin (pil putih)

ibuprofen (pil pink)

ibuprofen (gel)

ibuprofen (oren)
paracetamol (pil)


  • Reduce swelling by compression devices or taping techniques. this one is about yang balut- balut tu.. tadi dah cakap tentang Lousiana wrap kan?? sebenarnya ada lagi balutan style lain.. yang lagi susah tapi effective, dan usually specialist je tahu.. =)

 
  • Use ultrasound and laser treatment to reduce pain and inflammation and promote healing.. specialist memang ada alat-alat canggih, biasa lah.. jangan mengada nak laser-laser sendiri - lumpuh terus kang. ish!
  • Use cross friction massage to promote healing and reduce scar tissue development.. oh, please.. janganlah urut sebarangan, professionals ada, let them do it for you.. paling hardcore, usap-usap je okeh.

  • Prescribe a full ankle rehabilitation programme to strengthen the joint and help prevent future ankle sprains.. this is when u have sprained your ankle severely.. then, tak nak bagi terseliuh lagi.. 


alright, DONE! haha.. lega boleh keluarkan apa yang bermain di fikiran dari tadi.. hihihi.. well, semoga entry ini bermanfaat untuk semua.. do take a good care of yourself, people....
-
-
-
-
-
-
-
-
-

 z! balut kaki ko dengan ais sekarang!! hoho.. get well soon, friend~






p/s :: please consult your doctor, physician and pharmacist for further information!