Tuesday, May 17, 2011

hari ini

peace be upon you, peeps.


Belumpun tengahari lagi, sudah bermacam perkara berlaku. Perkara-perkara yang meletihkan jiwa dan raga pulak tu. Haih. Jam 7 pagi tadi ada lab. Bukan mengerjakan eksperimen pun, hanya perlu membersihkan makmal selama lebih kurang sejam. Dalam durasi waktu sejam tu, pergh. Mencabar emosi betol. 

Aku pantang betol dengan orang yang selfish dan tidak mempunyai rasa tanggungjawab. Aku pemalas, sangat. Tapi, bila berkaitan dengan perkara-perkara yang melibatkan kerjasama semua pihak, aku rasa aku tak pernah ambil mudah. Serius, aku mahu mengerti apa rasanya menjadi begitu tidak sensitif, mementingkan diri sendiri sebagaimana mereka-mereka yang berkenaan tadi. 

Sepertinya, mereka kelihatan sangat senang hati, dibandingkan dengan aku yang emosi tak tertahankan. Serius, aku mahu jadi sesenang hati begitu. Tapi, aku tidak boleh. Walhal, aku juga boleh menyertai mereka, membiarkan tanggungjawab yang diamanahkan diselesaikan oleh saki baki teman yang lain. Kenapa aku tidak boleh? Kenapa aku memilih untuk emosi? aku tak tahu. Boleh bagitahu aku, kenapa? ouh, please... do enlightened meeeeeeeee..... supaya aku boleh memahami tindakan mereka-mereka itu tadi, dan tidak merasa sesakit hati tadi. 

Kerja membersihkan makmal itu tidaklah terlalu banyak, 5 orang sudah mencukupi untuk menyelesaikannya. Apa yang aku cuba jelaskan daripada tadi adalah, tidakkah mereka mempunyai rasa, niat @ urge untuk bertanya khabar? contohnya,

"hey, is there anything that i can do?"

"do you want me to do this?"

"is everything okay here?"

"if there is no work for me to do, i think i'm going to finish my ****. is that okay with you?"

see? aku tidak mempunyai masalah jika mereka ada rasa untuk berfikir tentang tanggungjawab yang diamanahkan. Aku juga tidak akan memaksa atau mengamuk tak tentu pasal sekiranya mereka bertanya, dan menunjukkan rasa cakna barang sekelumit dua. Aku malah akan dengan senang hatinya menjawab,

"Ouh, it's okay. I can handle this. You might want to ask other students, maybe they need helps"

"oh, no, it's okay, thank you. You can count on me. yeah, you can go and finish your ****"

see? nampak tak? toleransi itu perlu. Dan toleransi itu ada hadnya. Aku teringin untuk memahami apa rasanya menjadi mereka. Serius. Sesiapa? boleh bantu?





Seterusnya, emosi aku menjadi semakin tidak stabil tatkala mendapat khabar berita dari koordinator,

"for kuliah lapangan, we have to pay 1.1 juta rupiah instead of 900k rupiah by next week."

"And, the lecturer said, the international student agency won't pay for that."

Terhenyak. ya, itulah yang aku rasa. Nampak gayanya, budjet yang sudah diisolasikan untuk pulang ke tanah air harus digunakan untuk kuliah lapangan. Untung belajar di tanah air, segala aktiviti dari pihak universiti ditanggung 100 %. Aku? heh. Semua duit poket sendiri. Aku sedih, berkecamuk. Orang lain santai, mereka mampu. Aku? heh. yes, duit JPA masih ada sisanya, cukup-cukup untuk aku hidup hingga grad insyaAllah Ogos 2012. Tapi, this is aku. Aku tidak sampai hati, ah. Entahlah. Biarlah. Posisi sekarang, aku tidak pulang. Aku masih menunggu keputusan rayuan dari mahasiswa kepada pihak agensi pelajar antarabangsa. Semoga kos untuk kuliah lapangan boleh di claim. Amiin.

Saturday, May 7, 2011

urgh!

peace be upon u..


ohoiii... aku marah betol ni.. hadoi.. meh nak cite sket meh..

kepantangan aku, bilamana tidak direspon dan tidak berbalas.. hal ini merujuk kepada perkara- perkara yang melibatkan perbualan, diskusi atau perkara yang berkaitan dengan komunikasi dua hala.

benda yang memerlukan barang seminit dua, dan tak rugi sesen pun. susah?

dan bila aku sudah pissed off, benda yang boleh settle dalam masa seminit dua boleh jadi berminit-minit, bahkan berhari-hari. menyusahkan bukan?

yaaa... tak salah respon. aku pun tak emo memasal. dalam seminit tu, tak buat apa pon, nak kentut pon memakan masa lebih dari itu. masa untuk peram, lepas dan menikmati. kan?

ok, bye.

Tuesday, May 3, 2011

oklah, kite update. (geli kan, tulah. geli jugak ni.haha)

peace be upon you.. hihihihi

ade orang marah tak update.. hohoho.. apelaa.. nak menulis, bercerita, menaip kena ada mood, ok.. sekarang sedang lapar dan tak mengantuk.. walhal  badan penat, baru balik bercuti la katakan.. muaahaha. entry bercuti, nantilah.. terlalu banyak gambar.. gemok-gemok plak tu.. huhu..

hm, last friday adalah hari terakhir midsem test.. lame kan? penat tahu.. banyak subjek, 8 to 10.. and each subject got 2,3 lecturers.. total berbelas-belas paper.. essay Qs.. sakit otak uh.. huhu.. ah, malaslah cerita tentang exam.. boring.. boring..

"nak cakap ttg ape ni? hadoi.. hmm.. kite blurr2 lah.. sebab kite dah cerita kat awak semua.. aigoo.. dan kite malas nak cerita tentang trip ke jogjakarta selama 4 hari tu.. gambar tak compile lagi.. huhuhu.."

lately kan, internet adalah sangat tidak ok. lalu, kite pon jadi emo.. line handphone pon, tidak bekerjasama.. lagilah kite emo.. sebabnye, banyak benda tergendala.. banyak misunderstanding, banyak jiwa kena pujuk lagi.. tsk.. tsk..

rindulah! <-- tetibe je kan..
yelaa.. kate connections problem.. hohoho.. rindu malaysia.. i'm having a hard time during my trip to jogjakarta.. jogja punye town adalah sangat similar dengan malaysia.. tujuan asal ke jogja adalah untuk merelease tension dan taknak rindu2, sekali bile dah sampai, dengan cuaca panasnye, dengan suasana damainye, dengan orang - orang nye.. memang similar dengan malaysia.. spoil betol.. huhu.. makanya, bila dah sampai bilik, mengagau cari lappy, nak online.. rindu dah tak tertahan kate koo... hihihi.. malangnye, server is not responding.. choiiii.. tsk.. tsk.. merana betol rasanya.. dah maghrib baru ok.. alhamdulillah la kan.. even line still macam chipsmore.. sempat la beramah mesra barang seminit dua.. =)




ouh, sempatla 7 minit beramah mesra during the trip. tibe2 line hp ok kn.. hihi.






B : best cuti? skrg kat mana?
G : ok je.. baru balik gunung berapi.. huhu.. ngah tggu lunch ni.. sehat?
B : oo.. yeke.. sehat je ni.. lepas ni pegi mane?
G : tak sure lagi.. balik teros kot, ade 1 lg tempat, tapi 50-50 nak pegi atau tak.. hihi
B : oo.. pandai-pandai jage diri ok.. hihi
G : baekk.. eit, rindu lah. rindu awk ni. sume org berpasangan ni. *gedik*
B : yerk.. ok. hahahahaha.. cari la sorang lagi kat sane. *sore cover macho*
G : serius boleh?
B : nak mengadelah tu.. huh. *tetibe emo kannn*
G : hihihi.. tak rindu ke?
B : tak.
G : serius tak? *nak emo jgk*
B : mestilah.. sy kan tegas.. hahahha
G : yerk.. taknak rindu2 dahla.
B : kenape?
G : saket rindu sorang-sorang th. huhu. obses.
B : yerk.. hahaha.. biar jela obses tu. hihihi   *geli kn? huahuahua*
G : knp plk.
B : biar la.. sy suke. lalala
G : eh, mane aci mcm tu.
B : lalalalla.. hihihi
G : ish3.. oklah, lunch dah sampai.. nnt dah sampai, i'll call u ok. bye2, tc. salam.
B : alrite2.. bye2, tc. jangan nakal-nakal. salam.